Är du intresserad av och vill arbeta med hästar?

Lillerudsgymnasiets hästutbildning vänder sig till dig som vill arbeta inom hästnäringen .

På Lillerud kan du läsa utgång hästskötare ridning eller hästskötare trav.

 

Dina studier

Undervisning av väl utbildade lärare i en miljö där du träffar välmående hästar varje dag. Under utbildningstiden får eleverna kunskap om hästens anatomi, biologi, utfodring och avel. Här ingår även kunskaper om hästens träning, utbildning samt hälso- och sjukvård. I stall- och anläggningsskötsel får eleverna lära sig de dagliga rutinerna i hästarnas skötsel. Dessutom ingår körning av olika maskiner och redskap för skötsel av stall, hagar, ridhus, ridbanor och kringområden på anläggningen. Utbildningen varvas med teori och praktik. Dina teoretiska och praktiska kunskaper fördjupar du även under din APL (arbetsplatsförlagda utbildning) ute i arbetslivet på olika företag.

Utgång Hästskötare – Ridning

Utgången hästskötare ridning ger dig mycket praktisk färdighetsträning vilket innebär att du rider ca två dagar i veckan. Du läser också om hästars utveckling och träning samt ridlära. Longering, häst vid hand, tömkörning och löshoppning är också moment som ingår i kurserna. Du får vara med och rida in skolans unghästar och följa dem hela vägen till unghästbedömning. För dig som vill avlägga Svenska ridsportförbundets yrkesprov för diplomerad hästskötare är det här en bra förberedelse och skolan erbjuder dig att göra provet i åk 3. Diplomeringen är en bra grund att ha inför fortsatta studier på hippologen eller annan utbildning inom hästnäringen. För vissa utbildningar är den ett behörighetskrav. På skolans anläggning arrangeras tävlingar i hoppning och dressyr. Vi har även unghäst- och fölbedömningar. Om du har egen häst med dig finns möjlighet att träna hoppning eller dressyr på fritiden. För dig som inte har egen häst finns möjlighet att delta i ridning på skolans hästar under fritiden när andra årskurser är på APL.

Utgång hästskötare – Trav

All utbildning i trav är förlagd till skolans stall på Färjestad travbana. Eleverna får träna sina färdigheter i att köra, träna och sköta om travhästar. Som elev får du också grundläggande utbildning i monté. Skolan har starthästar och du får möjlighet att följa med på tävlingar och prova på travhästskötaryrket på riktigt. Har du stort intresse och bra förkunskaper finns möjlighet att genomföra körlicensutbildningen. Skolan erbjuder även Svensk Travsports yrkesprov för hästskötare inom travsport.

Högskolebehörighet

Du får grundläggande behörighet för högskola/universitet på Lillerudsgymnasiet. Grundläggande behörighet innebär att du läser:

  • Svenska 2
  • Svenska 3
  • Engelska 6

Kurserna ligger inom dina 2500 p och valet görs inför åk.2.

Utökad behörighet innebär att du läser:

  • Matematik 2
  • Samhällskunskap 1a2
  • Historia 1a2

Meritvärdeshöjande kurser innebär att du läser

  • Moderna språk- Steg 3
  • Engelska 7

Det kan du bli

Utbildningen leder till en yrkesexamen som hästskötare Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbeta med ansvar för hästar och anläggning. Du har möjlighet att studera vidare inom naturbruk eller yrken inom andra områden.

Inom Naturbruk – Ridning

Hästskötare i olika verksamheter.

Yrkeshögskola – Ridning

Hovslagare | Ridlärare | Ridsportentreprenör | Beridare | Unghästutbildare

Högskola/universitet – Ridning

Hippolog | Veterinär | Djurskyddsinspektör | Djursjukskötare

Exempel på andra utbildningar

Sjuksköterska | Fastighetsekonom | Personalvetare | Lärare | Polis

APL

Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram ska genomföra delar av utbildningen på en arbetsplats. Detta kallas arbetsplatsförlagt lärande, APL. Minst 15 veckors APL ingår i utbildningen och ligger under årskurs 2 och 3. Utbildningen är förlagd ute på ett företag där du får prova på yrket och använda dina kunskaper från skolan praktiskt. Dina kontakter på arbetsplatsen kan leda till jobb efter gymnasiet eller till sommarjobb.

Kontakta oss

Har du frågor och funderingar gällande utbildningen eller skolan så är du välkommen att kontakta oss.

Samordnare hästhållning

Carina Andersson 073-598 85 48

Så söker du till oss

Lillerudsgymnasiet har riksintag på alla utbildningar, vilket innebär att du kan söka till oss var du än bor i Sverige.

Du kan söka till oss på olika sätt. Dels via det system som just din skola använder. Hör med din SYV hur du får inlogg och lösen.

Du kan också söka i pappersformat. Ansökan hämtar du nedan.

Ansökningsblankett Del 1

Programblad

Ladda ner programblad för utskrift här.

Programblad

Skolstall

Här kan du läsa mer om våra olika skolstall.

Skolstall

Lilleruds hästsportklubb

Klicka här för att komma till Lilleruds hässportklubbs Facebook sida.

Lilleruds HSK

Lilleruds magasin

Beställ eller ladda ner Lilleruds magasin

Lilleruds magasin

Anläggningsskiss hopptävling

Klicka här för att ladda ner anläggningsskiss hopptävling som PDF.

Anläggningsskiss

Anläggningsskiss dressyrtävling

Klicka här för att ladda ner anläggningsskiss dressyrtävling som PDF.

Anläggningsskiss