Dina studier
På Lillerud varvar vi teori med praktik. Du får lära dig hantera, utfodra och sköta olika djurarter samtidigt som du får kunskap om teorin bakom. I utbildningen ingår kunskaper om djurs anatomi, deras beteenden och näringsbehov. Du får lära dig att utföra hälsokontroller samt hur stall och djuranläggningar ska skötas. Stor vikt läggs också vid djurens hälso- och sjukvård samt smittskydd. Du får en teoretisk grund för att därefter praktiskt utföra övningar och arbete i skolans olika stallar. Teoretiska och praktiska kunskaper fördjupar du sedan under APL-tiden (arbetsplatsförlagda utbildning) ute i arbetslivet på exempelvis veterinärklinik, djursjukhus, hunddagis eller zooaffär. Läs mer om certifikat för zoohandel: http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/djurskydd/zoohandel.106.4ef62786124a59a20bf80002671.html
Högskolebehörighet
Du får grundläggande behörighet för högskola/universitet på Lillerudsgymnasiet. Grundläggande behörighet innebär att du läser:
- Svenska 2
- Svenska 3
- Engelska 6
Kurserna ligger inom dina 2500 p och valet görs inför åk.2.
Utökad behörighet innebär att du läser:
- Matematik 2 (kan även ge meritpoäng)
- Samhällskunskap 1a2
- Historia 1a2
Meritvärdeshöjande kurser innebär att du läser
- Moderna språk- Steg 3
- Engelska 7
APL
Alla elever på gymnasieskolans yrkesprogram ska genomföra delar av utbildningen på en arbetsplats. Detta kallas arbetsplatsförlagt lärande, APL. Minst 15 veckors APL ingår i utbildningen och ligger under årskurs 2 och 3. Utbildningen är förlagd ute på ett företag där du får prova på yrket och använda dina kunskaper från skolan praktiskt. Dina kontakter på arbetsplatsen kan leda till jobb efter gymnasiet eller till sommarjobb.
Utbildade handledare
Lillerud har som mål att alla handledare på APL-platser ska ha genomgått en handledarutbildning.
Det kan du bli
Djurvårdsutbildningen leder till en yrkesexamen som djurvårdare. Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbeta i zooaffär, på ett hunddagis eller hundpensionat, på ett katthem eller starta uppfödning av sällskapsdjur.
Inom Naturbruksprogrammet – Djur
Djurvårdare | Hunddagisföreståndare | Djuruppfödare
Yrkeshögskola – Djur
Djurvårdare | Veterinärassistent med administrations- och röntgenkompetens
Högskola/universitet – Djur
Djurskyddsinspektör | Djursjukskötare | Veterinär | Agronom – husdjur
Exempel på andra utbildningar
Sjuksköterska | Fastighetsekonom | Personalvetare | Lärare | Polis
Anläggningar
För djurvårdsutbildningen har vi ett djurhus, en mindre veterinärklinik och ett hunddagis. I anslutning till dessa finns klassrum och grupprum.
I djurhuset finns illrar, akvarier, kaniner, olika gnagare, sällskapsfåglar och reptiler. På veterinärkliniken och på hunddagiset har du som elev praktik. Veterinärkliniken är också öppen för allmänheten vissa dagar och på hunddagiset går både externa hundar och personalhundar.